İyi huylu prostat büyümesi (BPH) tedavisinde,  lazer teknolojisinin kullanıldığı güncel bir cerrahi bir yöntemdir.  Prostat dokusunun tamamını çıkartıp dışarı alabilen kapalı ameliyat şeklinde bir işlemdir. Büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar veren konforlu bir cerrahi çözümdür. Günümüzde prostatın cerrahi tedavisinde altın standart tedavi olarak kabul edilmektedir.

HoLEP ameliyatı nasıl yapılır?

Holep - Holmium Lazer Ameliyatı - Prof. Dr. Bülent Oktay
Holep – Holmium Lazer Ameliyatı – Prof. Dr. Bülent Oktay

Genel anestezi veya belden aşağısı uyuşturularak yapılır.  İdrar kanalından kameralı özel aletlerle girilir. Büyüyen prostat dokusu, endoskop ve lazer ile kapsülden ayrıştırılır ve mesane içine atılır. Mesane içine atılan prostat dokusu başka bir aletle (morselatör) parçalanıp vakumlanarak vücut dışına alınır. İşlem sonunda idra yoluna sonda takılır. Çıkarılan prostat dokusu olası kanser varlığı araştırılması için patolojiye gönderilir.

HoLEP sonrası kaç gün hastanede kalınır?

Genel olarak ameliyattan sonraki ilk günde hastanın sondasını çıkartılır ve hasta taburcu edilir. Ancak yaşı ilerlemiş ve ek hastalıkları olan kişiler 1 gün daha izlenebilir.

Ameliyat sonrası idrar kaçırma olur mu?

Prostat ameliyatı sonrası ender olarak bazı hastalarda idrar kaçırma görülebilir. Bunun başlıca sebebi idrarı tutan kapakçıkların gerilmesi ve hasar görmesidir. HoLEP ameliyatında kullanılan lazer 0,4 mm derinliğe etki ettiği için bu yapılara direk etkisi çok azdır. HoLEP cerrahisi sonucu idrar kaçırma sık görülen bir durum değildir. Çok büyük prostat dokusunun çıkarıldığı bazı hastalarda ilk başlarda görülen geçici idrar kaçırma zamanla düzelir.

HOLEP sonrası prostat kanseri gelişebilir mi?

Tüm iyi huylu prostat ameliyatlarında  prostatın sadece büyüyen ve idrar kanalına baskı yapan iç kısmı(adenom) çıkartılır. Prostatın kapsülü dediğimiz dış kısmı yerinde kalır ve  zamanla bu bölümden(kapsül) kanser gelişebilir. Ameliyat öncesi prostat kanseri açısından değerlendirilen ve kanser tespit edilmeyen hastalarda da, yaş ilerledikçe prostat kanseri gelişme riski bulunmaktadır. Bu nedenle, HoLEP sonrası da olsa, kanser riski açısından  hastalar takip edilmelidirler.

Lazerle Prostat Ameliyatı (HoLEP) Yönteminin Avantajları

Lazerle prostat büyümesi ameliyatında, prostat dokusu tam olarak çıkarıldığından hastalığın yineleme riski yoktur. Lazerle kanama kontrolü çok iyi yapılabildiğinden, kan sulandırıcı (antiagregan-antikoagulan) ilaçlar kullanmak zorunda olan hastalar için bu yöntem oldukça güvenlidir.

Daha düşük kanama riski, daha kısa hastanede yatış süresi ve daha hızlı iyileşme süreci gibi avantajlarla hastalar, bir- iki gün içinde normal yaşamlarına dönüş yapabilirler.

HoLEP (Lazerle Prostat Ameliyatı) Yönteminin Cinsel Fonksiyonlara Zararı Var Mı?

Cinsel fonksiyona etki eden sinirler, prostat kapsülü dış yüzüne yakın yerleşimlidir. Holmiyum lazerin dokuya etkisi sadece 0.4 mm olduğundan derinde bulunan sağlıklı dokular bu işlemden etkilenmez. Bu sayede hastalarda HoLEP ile prostat büyümesi ameliyatı sonrası sertleşme problemi beklenmez.