Prostatit (prostat iltihabı), prostat bezinin iltihaplanmasıdır. Acı ve rahatsızlık verici olabilir ancak tedavisi vardır.
Prostat iltihabı (prostatit), 50 yaş altındaki erkeklerde en sık görülen prostat hastalığı iken 50 yaş ve üzeri erkeklerde prostat büyümesi (BPH) ve prostat kanserinden sonra üçüncü sırada görülen prostat hastalığıdır. Bu yaş grubunda görülme sıklığı yaklaşık olarak %10 ‘dur.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından (NIH) 1998 yılından itibaren akut bakteriyel prostatit, kronik bakteriyel prostatit, kronik pelvik ağrı sendromu (tip 3 kronik prostatit) ve asemptomatik enflamatuar prostatit olmak üzere dört gruba ayrılırlar.
Bunların içerisinde en sık (%95) kronik pelvik ağrı sendromu (KPAS) – kronik prostatit olarak bilinen tip 3 kronik prostatit görülmektedir.
Prostatit cinsel fonksiyon bozukluğuna (iktidarsızlığa) sebep olmaz fakat hastanın sahip olduğu semptomların derecesine bağlı olarak hastada cinsel isteksizlik görülebilir.
Prostat iltihabında görülebilecek belirtiler şunlardır:
Akut Bakteriyel Prostatit
Prostatın akut iltihabı seyrek görülmekle birlikte son derece ciddi bir durumdur.
Akut bakteriyel prostatitin en sık görülen belirtileri:
Bu tip prostati’ten çoğu zaman üriner sistem ve kalın bağırsaklarda bulunan bakteriler sorumludur.
Akut bakteriyel prostatit ciddi bir klinik durumdur. Bu nedenle bu şikayetlere sahip kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurmaları önerilir.
Tedavisinde antibiyotikler ve ağrı kesici, ateş düşürücü kullanılır. Semptomların şiddetine göre hastanede yatarak tedavi gerektirebilir.
Kronik Bakteriyel Prostatit
Üç ay veya daha uzun süren bakteriyel prostat enfeksiyonu olarak tanımlanabilir. Akut prostatite göre daha sık görülen bir durumdur.
Kronik bakteriyel prostatitin nedeni açık değildir. Üriner sistemdeki bakterilere, mesane veya kan enfeksiyonuna bağlı olabilir.
Prostat bezinde oluşabilen taşlar veya prostattaki yapısal kusurlar da prostatite neden olabilir. Enfeksiyon, travma ya da üriner sisteme yapılan bazı işlemler sonucu oluşabilir.
Akut prostatitin aksine belirtiler daha yavaş ve sessiz gelişir.
Kronik bakteriyel prostatit belirtileri:
Ateş ise beklenen bir durum değildir.
Kronik bakteriyel prostitin tedavisinde antibiyotikler ve antienflamatuar ilaçlar uzun dönem kullanılmalıdır.
Asemptomatik Enfamatuar Prostatit
Herhangi bir belirtiye sebep olmaz. Bu prostatit çeşidi, prostat büyümesi ya da prostat kanseri sebebiyle ameliyat olanlarda ameliyat spesmeninde ya da prostat biyopsi örneğinde tesadüfen bulunan prostatit şeklidir.
Tedavi gerektiren bir durum değildir.