Mesane kanseri, idrar torbasının iç kısmını kaplayan değişici epitelin tümörleşmesidir. Erken dönemlerde iç tabaka ile sınırlıyken yüzeyel lezyon, geç dönemde mesane kas tabakasına ilerleyerek derin lezyon adını alır. Yüzeyel lezyonlar kapalı ameliyatlarla tedavi edilirken, derin lezyonlarda mesaneyi çıkartmak gerekir.
Mesane kanserinin belirtileri başlangıçta idrarda ağrısız kanama ve sık idrar yapılmasıdır. Lezyon ilerledikçe göbek altındaağrı ve sancılı işeme oluşur. Mesane kanseri bazen belirti vermeden ilerleyebilir.
Mesane kanserinde erken tanı önemlidir. Erken tanı konulduğunda tedavi kapalı ameliyat ile olur ve hasta mesanesini kaybetmez. Erken tanı konulamazsa, tümör, mesanenin kas tabakasına ilerler ve mesaneyi almak gerekir. Mesane alınınca yerine yapay mesane konulur.
Yapay mesane çoğunlukla kişinin ince barsağından yapılır. İdrar torbası kontinan (idrar kaçırmayan) veya inkontinan (idrar tutamaya-torbalı) şeklinde olur.Daha teknik bir ameliyat gerektirir.Yapay mesanede iyileşme süresi daha uzundur.
Mesane kanserinden korunmak mümkündür. Mesane kanseri sebepleri arasında en bilineni sigaradır. Tütün vücutta metabolize olduktan sonra idrar ile atılır. Uzun süre bu metabolitlerle temas eden mesane yüzeyinde tümörleşme olur. Mesane kanserinden korunmak için sigara ve benzerlerinden uzak durmak gerekir. Ek olarak, boya sanayi çalışanları, mazotlu otoların egzost tamircileri ve kimyasallarla sürekli temasta olanlar risk altındadır.